logo American Wolf Hill
Edit Content
Click on the Edit Content button to edit/add the content.

Gedrag & opvoeding

Hoe gedragen Akita’s zich t.o.v. kinderen en andere honden?

rustig karakter
trouwe honden

American Akita: karakter, verzorging & opvoeding

Akita’s zijn intelligente honden met een eigen willetje. Daarnaast zijn ze attent, nieuwsgierig en heel trouw. Vanuit hun oorsprong als jachthond hebben ze nog steeds een sterke drang om te jagen.

Akita’s zijn doorgaans erg imposant, met een aanzienlijke schofthoogte en een gewicht van wel 40 tot 60 kg. Hieronder geven we u enkele handige tips en interessante informatie over het karakter van de honden, hoe ze te verzorgen en hoe ze op te voeden.

De American Akita is een zelfverzekerde en waakzame hond die heel snel zijn plekje binnen een gezin vindt. Hij is dan ook kindvriendelijk, maar we raden toch aan dat er altijd een volwassene in dezelfde ruimte aanwezig is. Zoals alle honden hebben ook Akita’s nood aan een eigen plek. Zo kunnen ze tot rust komen als het te druk of te luid wordt.

American Akita’s zijn jagers, dus op uw kleine huisdieren (bv. konijnen, hamsters of vogels) houdt u best altijd toezicht. Als u een puppy koopt, kan u hem wel leren om niet op die dieren te jagen. Verder kan u een Akita leren met katten om te gaan, bij voorkeur door hem samen met uw kat te laten opgroeien.

Naar andere honden daarentegen zal hij niet altijd vrolijk zijn en zich soms eens laten gelden. Een American Akita houdt er namelijk van om te imponeren en te domineren. Hij zal dus niet gezellig met andere honden spelen. Als u beslist om twee Akita’s aan te schaffen, kunnen wij u aanbevelen om een reu en een teefje te combineren.

American Akita’s hebben veel beweging nodig. Daarom kan u er beter eenmaal per dag een grote wandeling mee maken in het bos of in het park. Let er wel op dat u uw viervoeter tijdens wandelingen niet laat loslopen.

Omwille van hun jachtinstinct en hun nieuwsgierigheid zouden ze – zeker na de leeftijd van zes maanden – alleen op verkenning durven te gaan. Verder kan u uw Akita, mits de nodige training, meenemen op fietstochten en zelfs commando’s leren te gehoorzamen.

Tweemaal per jaar is het ruiperiode. Dat betekent dat uw hond heel veel haar kan verliezen. Om het haar op te vangen, kan u uw Akita regelmatig kammen en wassen met een aangepaste shampoo. Daardoor komen zijn haren los en zal de ruiperiode sneller voorbij zijn. Qua algemene verzorging is het verder belangrijk om de nagels van uw hond frequent te laten knippen.

Honden voelen spanningen in het gezin en voor American Akita’s is dat niet anders. Die honden zijn heel gevoelig en hebben nood aan duidelijkheid. Voor hen is het aangewezen om één baasje te hebben dat consequent is, hen stuurt en goed gedrag beloont.

U moet uw hond vooral mentaal overwicht kunnen bieden en niet fysiek. We adviseren u om uw viervoeter mee te nemen naar honden- en socialisatietrainingen. Zo creëert u een band met uw Akita en leert u elkaar te vertrouwen.

Verder kan u uw Akita aanleren om alleen thuis te blijven. Bouw de tijd dat uw hond alleen is langzaam op. Wanneer u opnieuw thuis bent, kan u samen met uw viervoeter een grote wandeling maken en uw band nog versterken.

Dankzij hun rustige en trouwe karakter zijn American Akita’s zoveel meer dan gezelschapsdieren. Ze worden onder andere ingezet als:

  • Blindengeleidehond
  • Reddingshond
  • Speurhond
  • Therapiehond (bv. voor kinderen, ouderen & zieken)


Als politiehond zijn ze echter ongeschikt. Geef ons gerust een seintje als u meer informatie wenst over de kenmerken van American Akita’s.

Wenst u extra tips over de opvoeding?

Contacteer ons gerust voor meer informatie!

Heuglijk nieuws: nieuwe nestjes

Onlangs werden er bij American Wolf Hill nieuwe puppy’s geboren. Benieuwd? Bekijk dan zeker enkele van onze vertederende foto’s.

nieuw nestje